ხუთშაბათი, მაისი 30, 2024
aviabiletebi aviabiletebi
aviabiletebi
Homeჯანმრთელობასასმელი, რომელიც უბრალოდ საჭიროა კუჭის წყლულის დროს!

სასმელი, რომელიც უბრალოდ საჭიროა კუჭის წყლულის დროს!

სასმელი, რომელიც უბრალოდ საჭიროა კუჭის წყლულის დროს!

ფიტოთერაპევტები ამტკიცებენ, რომ ამ წვენის ნახევარი ჭიქა საგრძნობლად ასუსტებს დაავადების სიმპტომებს, ხოლო პეპტიური წყლულოვანი დაავადების დროს ასევე კარგი საშუალებაა გამწვავების თავიდან ასაცილებლად.

კარტოფილი შეიცავს 75% წყალს, 17% სახამებელს და 1% ბოჭკოს.

ასი გრამი ახალი კარტოფილი შეიცავს 20 მგ ასკორბინის მჟავას, რაც ადამიანის ყოველდღიური მოთხოვნილების მესამედია ამ ვიტამინის მიმართ.

მართალია, შენახვის პროცესში, იანვრისთვის, მათი ნახევარი რჩება მათში, ხოლო აპრილისთვის – მხოლოდ მეოთხედი. თუმცა, ვიტამინი C ასევე იკარგება არასწორად მომზადების შემთხვევაში. მის შესანარჩუნებლად კარტოფილი უნდა გაფცქვნათ და დაჭრათ უჟანგავი ფოლადის დანებით, მოხარშული კარტოფილი  მხოლოდ ხის კოვზით.

ასკორბინის მჟავის გარდა, კარტოფილი შეიცავს ვიტამინებს A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, H, K, PP, ვაშლის, ოქსილის, ნიკოტინის, პანტოტენის, ლიმონის და ფოლიუმის მჟავებს, კალციუმის, მაგნიუმის მარილებს, ფოსფორი, რკინა და განსაკუთრებით კალიუმი.

კარტოფილი შეიცავს ცხიმოვანი ცვლის რეგულატორებს: ქოლინი, მეთიონინი, გლუტამინის და ასპარტინის მჟავები. კარტოფილის ტუბერებში შემავალ სახამებელს აქვს ანტისკლეროზული თვისებები, ამცირებს ქოლესტერინის დონეს სისხლში და ღვიძლში.

კალიუმის მარილების მაღალი შემცველობა მას სასურველს ხდის გულ-სისხლძარღვთა სისტემის სხვადასხვა დაავადებით დაავადებული ადამიანების კვებაშ.

კარტოფილი განსაკუთრებით ღირებულია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებებში: კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლული, გასტრიტი მაღალი მჟავიანობით, გულძმარვა, ყაბზობისადმი მიდრეკილება.

ხალხურ მედიცინაში ტრადიციული ჩვენებაა ვარდისფერი ტუბერებისგან დამზადებული ახალგაზრდა კარტოფილის წვენის სამკურნალოდ.

  • ფიტოთერაპევტები ამტკიცებენ, რომ ამ წვენის ნახევარი ჭიქა საგრძნობლად ასუსტებს დაავადების სიმპტომებს, ხოლო პეპტიური წყლულოვანი დაავადების დროს ასევე კარგი საშუალებაა გამწვავების თავიდან ასაცილებლად.
  • კარტოფილის წვენს აქვს ტკივილგამაყუჩებელი მოქმედება კუჭისა და წვრილი ნაწლავის ლორწოვანი გარსის ეროზიისა და დაწყლულების დროს.
  • კარტოფილის ხსნარი ეხმარება ართრიტით დაავადებულ ადამიანებს, თუ მას დილით უზმოზე, შუადღისას და საღამოს დალევთ. გარდა ხსნარისა, ასევე სასარგებლოა 2-3 ახალი კარტოფილის ჭამა, ქერცლთან ერთად, წვრილ სახეხზე გახეხილი.
  • ახალი კარტოფილის წვენი კურნავს მიკროჭრილობებს ფარინგიტისა და ლარინგიტის დროს, გამორეცხავს პირს. კარტოფილის წვენი ასევე მკურნალობს პაროდონტის დაავადებას.
  • ზოგადად, ახლად მომზადებულ კარტოფილის წვენს აქვს ანთების საწინააღმდეგო, ჭრილობების შეხორცება, შარდმდენი, მატონიზირებელი მოქმედება. როგორც შარდმდენი საშუალება, წვენს სვამენ შეშუპების სამკურნალოდ და პროფილაქტიკისთვის.

კარტოფილის წვენის მომზადება:

  1. კარგად გარეცხილი კარტოფილიდან ქერქი იფხეკა. კარტოფილებს ატარებენ წვენსაწურში ან წვრილი სახეხით ხეხავენ და გამოწურვენ.
  2. კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაავადებების დროს წვენს ჯერ სვამენ 1/4 ჭიქაში, თანდათან მიიღებენ 1/2-3/4 ჭიქას 3-4-ჯერ დღეში ჭამამდე 30-40 წუთით ადრე (ბოლო დოზა ძილის წინ) 20.
  3. ამ დრეებში  ამასთან, უნდა დაიცვან შესაბამისი დიეტა.
  4. ყაბზობისა და თავის ტკივილის დროს წვენს სვამენ ნახევარი ჭიქა დღეში 2-3-ჯერ.
  5. გამოიყენება მხოლოდ ახლად მომზადებული წვენი, ის უნდა დადგეს არა უმეტეს 10 წუთისა. გამოყენებამდე შეანჯღრიეთ.

ცოტა ხნის წინ დადგინდა, რომ ახალი კარტოფილის წვენი აძლიერებს პანკრეასის ფერმენტულ სეკრეციას და აქვს შაქრის დამწევი ეფექტი, რის გამოც ის სასარგებლოა დიაბეტის დროს. საწყისი ერთჯერადი დოზაა 1/4 ჭიქა 2-3-ჯერ. დღეში (წვენი შეიძლება ჯერ წყლით განზავდეს 1:1 თანაფარდობით). შემდგომში, კარგი ტოლერანტობით, ის იზრდება 1 ჭიქა 2-3-ჯერ დღეში.

კარტოფილის წვენი ნიახურისა და სტაფილოს წვენებთან ერთად სასარგებლოა საჭმლის მონელების დარღვევის დროს.

კარტოფილის წვენი შეგიძლიათ დალიოთ სუფთად ან შეურიოთ მოცვი, სტაფილო ან თაფლი. გემო უმჯობესდება, მაგრამ თერაპიული ეფექტი მცირდება.

კარტოფილის წვენი არ არის რეკომენდებული მძიმე დიაბეტით დაავადებულთათვის, აგრეთვე კუჭის წვენის დაბალი მჟავიანობით.

Facebook კომენტარები
შეიძლება დაგაინტერესოთ
ავიაბილეთები

ყველაზე პოპულარული