იცოდით ამის შესახებ? N1 ხილი მსოფლიოში გულის პრობლემების, ჰიპერტენზიის, ინსულტის და ქოლესტერინის სამკურნალოდ!
ფინიკის კალორიულობა 100 გრამ პროდუქტზე საშუალოდ 274 კკალორიაა. მწიფე ფინიკის კალორიულობა საკმაოდ მაღალია – 340 კკალორია. თითოეული ფინიკის წონა საშუალოდ 8-9 გრამია და მისი საშუალო კალორიულობაა 23 კკალორია.
ფინიკი ძალზე სასარგებლო პროდუქტია, ის ადამიანის ორგანიზმისთვის საჭირო პრაქტიკულად ყველა აუცილებელ ელემენტს შეიცავს: კალციუმი, თუთია, სელენი, სპილენძი, მანგანუმი, რკინა, ქლორი, გოგირდი, იოდი, ქრომი, ფტორი, მოლიბდენი, ბორი, ვანადიუმი, კალა, ტიტანი, კაჟი, კობალტი, ნიკელი, ალუმინი, ფოსფორი, ნატრიუმი.
- ფინიკში შედის ვიტამინები: A, B1, B2, B5, B6, C, H, PP.
- ფინიკი უხსოვარი დროიდან ითვლებოდა უებარ სამკურნალო საშუალებად. ფინიკის პალმის ნაყოფი იძლევა ძალას, გამძლეობას , ახალგრძლივებს სიცოცხლეს, აძლიერებს მამაკაცის სექსუალურ პოტენციალს, ამაგრებს გულს, ღვიძლს და თირკმელებს.
- ფინიკი ხელს უწყობს ნაწლავებში სასარგებლო ბაქტერიების გამრავლებას, ნორმაში მოჰყავს მჟავების ბალანსი.
- კვებავს სისხლს, ხელს უწყობს ტვინის ღეროვანი დაბოლოვებების განვითარებას. აძლიერებს ორგანიზმის ბრძოლას სხვადასხვა ინფექციებთან, მათ შორის ვირუსებთან.
- ფინიკი სასარგებლოა აგრეთვე ანემიისა და ჰიპერტონიის დროს, შველის ფილტვებს, ამშვიდებს ხველას.
- ძალიან სასარგებლოა გონებრივი მუშაობისას.
დიეტოლოგები ამტკიცებენ: საკმარისია ერთი ფინიკი და ფინჯანი რძე, რათა ადამიანმა საკვები ნივთიერებების აუცილებელი მინიმალური დოზა მიიღოს.
სამკურნალო რეცეფტები ფინიკით, რომელიც ძალიან სასარგებლო და გემრიელია
შემადგენლობა:
- 2 ც გაყინული ბანანი,
- 2 ჭიქა რძე,
- 3 ც ფინიკი,
- 1 ჩ.კ კაკაო,
- 2 ჩ.კ მიწისთხილის კარაქი.
მომზადება:
არსებული ინგრედიენტები მოათავსეთ ბლენდერში და კარგად ათქვიფეთ. მზა ნარევი დალიეთ დღეში ერთხელ 10 დღე.
ფინიკის უებარი კარაქი
შემადგენლობა:
- 20-25 ც ფინიკი.
- 250 მლ ცხელი წყალი.
- ვანილი გემოვნებით.
მომზადება:
ფინიკს დაასხით ცხელი წყალი და გააჩერეთ 1 საათით. დაუმატეთ ვანილი და მოათავსეთ ბლენდერში. თქვიფეთ მანამ, სანამ მასა ერთიანი არ გახდება. მიღებული მასა მოათავსეთ სასურველ ჭურჭელში. მიირთვით დღეში 3-4ჯერ 1 სუფრის კოვზი. შეგიძლიათ პურზე გააუსვათ ან ორქცხობილაზე და ამ სახითაც მიირთვათ.