სამკურნალო მცენარეები, რომელთა დახმარებითაც შეგიძლიათ მოამზადოთ სამკურნალო ჩაი!
ჩვენი დიდი ბებია-ბაბუები მართლაც რომ გამოირჩეოდნენ თავიანთი ორგანიზმის სიჯანსაღით, ალბათ ამას ისიც განაპირობებდა, რომ მათ იცოდნენ ყველანაირი მცენარის სამკურნალო თვისებების შესახებ.
ჯერ კიდევ რამდენიმე ათწლეულის წინ ჩვენი წინაპრები მცენარეების ფოთლებისა და ფესვებისგან დამზადებულ ჩაის მიირთმევდნენ ყოველდღიურად, მათ შორის კი იყო შავი მოცხრისა და ჟოლოს ყლორტებისგან მომზადებული ჩაის, როდესაც სურდათ ძალების გამაგრება და აღდგენა.
იმ სამკურნალო მცენარეების სია, რომელთა გამოყენებითაც შეგიძლიათ სასმელების მოსამზადებლად:
- იმუნიტეტის ამაღლებისთვის: ივან ჩაი (რომელსაც თხაწართსალა-საც უწოდებენ), ჟენშენი (სიცოცხლის ფესვი), ველური ვარდი, თხილი, ზღვის წიწაკა, ბაბუაწვერა, მარწყვი, მოცხარი.
- გულ-სისხლძარღვთა სისტემის გაძლიერებისთვის: კუნელი, მცენარე კრაზანა, ჭინჭრის ციება, კალენდულა, ლიმონის ბალზამი, მინდვრის ტკბილი, ფარსმანდუკი, ვარდკაჭაჭა.
- დაბალი წნევის დროს: ველური მარწყვი, ტკბილი სამყურა, ცირცველი, მატიტელა.
- მზარდი წნევის დროს: როზმარინი.
- ამშვიდებეს და აქრობს უძილობას: ვალერიანი, ორეგანო, კრაზანა.
- კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ფუნქციის ნორმალიზებისთვის: ტირიფის ბალახი, ანისული, არყის ახალგაზრდა ფოთლები, მოცხარი, ვაშლის ხის ფოთლები, გვირილა, ცაცხვი (ფოთლები), ორეგანო, პიტნა, ბეგქონდარა.
- ვიტამინების მაღალი შემცველობისა და ზოგადი გამძლეობის მოსამატებლად: არყის ახალგაზრდა ფოთლები, შავი მოცხარი, ჟოლო, მაყვალი, ველური ვარდი.
მცენარეული ჩაის რეცეპტები:
1. ვიტამინების აღმდგენი ჩაი:
- ჟოლოს ფოთლები, შავი მოცხარი და ორეგანოს ბალახი - თითო წილი
- გვირილის ყვავილები, ფასმანდუკი, ბეგქონდარა - თანაბარი რაოდენობით
- ჭინჭარი, ასკილი და შავი მოცხარი - თანაბარი რაოდენობით
- 20 გრ ასკილი, 10 გრ წიპწა, 5 გრ ორეგანოს ფოთლები
2. აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას, ხსნის შებერილობას, გააჩნია დამამშვიდებელი ეფექტი:
- გვირილა, ბეგქონდარა, პიტნის ფოთოლი - თანაბარ ნაწილებად
- ჟოლოს, ჭინჭრის, მარწყვის და ვაშლის ქერქის ფოთლები - თანაბარ ნაწილებად
3. ვიტამინის ჩაი, გამოიყენება პოდაგრის, რევმატიზმისა და ართრიტის დროს.
- ასკილი, შავი მოცხარი, მთის ნაცარი და ჭინჭრის ფოთოლი - თანაბარ ნაწილებად.
4. არეგულირებს ნივთიერებათა ცვლას, „ასუფთავებს სისხლს“.
- ჟოლოს ფოთლები, შავი მოცხარი, თეთრი აკაციის ყვავილები - თანაბარ ნაწილად.
ჟოლოს, მოცხარის და მარწყვის ფოთლები საუკეთესოა მიიღოთ წინასწარ დადუღებული სახით.