რეცეპტი წინაპრებისგან! ბაბუაწვერა ფასდაუდებელია ჯანმრთელობისთვის!
ბაბუაწვერა მაისში ყვავის და მას შეიძლება ეწოდოს ნამდვილი მკურნალი. ბაბუაწვერასგან შეგიძლიათ გააკეთოთ გემრიელი ჯემი, რომელიც აღადგენს ღვიძლის უჯრედებს და ასუფთავებს სისხლს.
ბაბუაწვერას ყვავილების შემადგენლობაში შედის: ტარაქსანტინი, ფლავოქსანტინი, კაროტინები, კუმარინები, კაროტენოიდები – ვიტამინები: C, A, B2, E, PP, ქოლინი, საპონინები, ფისები, მარილები, მანგანუმი, რკინა, კალციუმი, ფოსფორი.
ბაბუაწვერას ფოთლები გამოიყენება ისეთი დაავადებების დროს როგორიც არის:
- ღვიძლის, თირკმელების, შარდგამომყვანი გზების ანთება.
- ანემია.
- ავიტამინოზი.
- უმადობა.
- გასტრიტი.
გამოიყენება როგორც: შარდმდენი და ამოსახველებელი.
მომზადება:
- მოაგროვეთ 100-200 ცალი ბაბუაწვერას ყვითელი ყვავილი.
- შეავსეთ წყლით და გააჩერეთ ერთი დღე.
- მეორე დილით გაწურეთ ყვავილები, დაასხით 350 მლ ადუღებული წყალი და ადუღეთ 15-20 წუთი.
- დაუმატეთ 400 კგ შაქარი და 1 დაქუცმაცებული ლიმონი (შეგიძლიათ გამოიყენოთ კანიც), 0,5 ჩაის კოვზი ლიმონმჟავა და ადუღეთ კიდევ 5 წუთი.
- როცა მურაბა თაფლისფერი გახდება მაშინ უნდა გადმოდგათ ცეცხლიდან.
- გააცივეთ, გაფილტრეთ მარლის დახმარებით და მიღებული მასა კვლავ წამოადუღეთ 1-2 წუთის განმავლობაში, ბოლოს გააგრილეთ და ჯემიც მზად არის!
ყვავილები ჯემისთვის შეაგროვეთ გზიდან მოშორებით. მიზანშეწონილია მიირთვათ ის დილით უზმოზე, გახსენით იგი 1 ჭიქა მწვანე ჩაიში ან რძეში.
Რძე და ბაბუაწვერას ჯემი მოქმედებს სხეულზე, როგორც ანთების საწინააღმდეგო, ქოლეტური და მატონიზირებელი საშუალება, ასუფთავებს ღვიძლს ტოქსინებისა და შხამებისგან და ასევე აშორებს რადიონუკლიდებს ორგანიზმიდან.
ეს ჯემი ასევე სასარგებლოა ბრონქიტისა და ასთმის პროფილაქტიკისთვის. თქვენ უნდა მიირთვათ მინიმუმ ორი სუფრის კოვზი ერთდროულად, ეს დადებით ეფექტს იძლევა.
ცხელი ნაყენი
აიღეთ 10 გრამი (1 სუფრის კოვზი) დაქუცმაცებული ხმელი ბაბუაწვერას ფოთლები, მოათავსეთ მინის ან ემალის ჭურჭელში და დაასხით 200 მილილიტრი ადუღებული (მდუღარე) წყალი. შეფუთეთ და გააჩერეთ 2 სთ. შემდეგ გადაწურეთ და მიიღეთ 1/3 ჩ.ჭ. დღეში 3 – ჯერ ჭამამდე 30 წუთით ადრე.
ანემია, ავიტანინოზი
1 ჩ.კ. მშრალ დაქუცმაცებულ ფესვს და ფოთლებს დაასხით 200 მლ მდუღარე წყალი. შეფუთეთ და გააჩერეთ 2 სთ. გადაწურეთ და მიიღეთ 1/4 ჩ.ჭ. 4-ჯერ დღეში, ჭამამდე 20 წუთით ადრე.