ეს სანელებელი იმდენად სასარგებლო სანელებელია, რომ მას აუცილებლად ვღეჭავ თითქმის ყოველ დღე!
კარდამონი, იგივე ილი მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე ძვირადღირებული და ძვირფასი სანელებელია. ინდოეთში მას სამოთხის მარცვალს უწოდებენ მინერალების, ვიტამინების, ბოჭკოების, ნახშირწყლების, ცილების და ცხიმების მაღალი შემცველობის გამო. მისი შეძენა შეგიძლიათ მაღაზიებში, სუნელების განყოფილებაში.
სანელებლის გემო და სუნი პიკანტურია. მას იყენებენ კულინარიაში, კოსმეტოლოგიაში, პარფიუმერიაში, არომათერაპიაში, დიეტოლოგიაში და სიმსუქნის წინააღმდეგ ბრძოლაში.
ხალხურ მედიცინაში კარდამონს იყენებენ გაციების, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებების სამკურნალოდ, ცხიმოვანი ჯირკვლების ფუნქციონირების ნორმალიზებისთვის და ნერვული სისტემის დასამშვიდებლად.
კარდამონის სასარგებლო თვისებები
- აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას, აქრობს გულძმარვას, შებერილობას, ნაწლავების გაღიზიანებას.
- აჩქარებს ნივთიერებათა ცვლას.
- შლის ტოქსინებს, ამცირებს შეშუპებას.
- ანეიტრალებს პირის ღრუს პათოგენურ მიკროფლორას. კარდამონის თესლის ღეჭვა აცილებს უსიამოვნო სუნს.
- მკურნალობს ნერვულ დარღვევებს, გაციებას, ცხელებას და შარდსასქესო სისტემის დაავადებებს.
- ემსახურება როგორც კარგი ანტისეპტიკური და ანტისპაზმური საშუალება, უმკლავდება გულისრევას.
- კარდამონის ეთერზეთი ეხმარება დეპრესიას, ხსნის თავის ტკივილს, ასტიმულირებს ტვინის აქტივობას.
კარდამონი წონის დაკლებისთვის:
თუ დილის ჩაის ან თუნდაც ყავას რეგულარულად დაუმატებთ კარდამონის მარცვლები და ცოტა დარიჩინი, ამით შეგიძლიათ სწრაფად შეამციროთ სისხლში გლუკოზის დონე და დააჩქაროთ მეტაბოლური პროცესები.
ვისაც არ აქვს გასტრიტი ან წყლული, შეუძლია, წითელი წიწაკა დაუმატოს კარდამონს და დარიჩინს. ასეთი ტანდემი გაწმენდს ორგანიზმს ტოქსინებისგან.
რა თქმა უნდა, ამავდროულად, არ უნდა დაივიწყოთ მსუბუქი ფიზიკური აქტივობა და უნდა ერიდოთ უსარგებლო საკვების მიღებას.
რა საკვებს უხდება კარდამონი?
სანელებელი ხორცსა და თევზს განსაკუთრებულ გემოს ანიჭებს. ის ასევე ემატება ცხელ სასმელებს მიხაკთან, ვარდკაჭაჭასთან, წითელ წიწაკასთან, პიტნასთან, ჯანჯაფილთან ერთად, რაც აძლიერებს მისი მოქმედების ეფექტს, ყველა ეს სანელებლები შეიძლება მიირთვან შაქრიანი დიაბეტის მქონე ადამიანებმაც კი.
კარდამონი საერთოდ არ ერწყმის მცენარეულ ზეთს, ის ანეიტრალებს კარდამონის ყველა სასარგებლო თვისებას.
როგორ ავირჩიოთ კარდამონი?
არსებობს შავი და მწვანე კარდამონი. მწვანე იზრდება ინდოეთსა და მალაიზიაში, აქვს გამოხატული არომატი. ასეთი სანელებლის არჩევისას, თქვენ უნდა უზრუნველყოთ, რომ მისი შეფუთვა მჭიდროდ იყოს დახურული და არ გაყვითლდეს. ზედმეტ კილოგრამებს ყველაზე მეტად მწვანე კარდამონი შლის.
შავ კარდამონს უფრო ნაზი და რბილი სუნი აქვს. იგი იწარმოება ტროპიკულ აზიასა და ავსტრალიაში. კერძს თავისი გემოთი ოდნავ უკეთ აჯანსაღებს, ვიდრე მწვანე.
კარდამონის ორივე სახეობა უნდა ინახებოდეს ჰერმეტულ ჭურჭელში, რათა ეთერზეთები არ აორთქლდეს მარცვლებიდან.
კარდამონის რეცეპტები საკმაოდ გავრცელებულია, მაგრამ კერძებში სანელებლების დამატება აუცილებელი არ არის. კარდამონის სამკურნალო მიზნებისთვის გამოსაყენებლად შეგიძლიათ უბრალოდ დაღეჭოთ რამდენიმე მარცვალი ჭამამდე 15 წუთით ადრე.
დღეში შეგიძლიათ მიიღოთ არაუმეტეს ერთი სუფრის კოვზი დაფქული კარდამონი. ეს არის მაქსიმუმი, არ არის რეკომენდებული ამ დოზის გადაჭარბება. დაფქულ კარდამონს აქვს იგივე თვისებები, რაც მარცვლეულს.
ორსულობის, ძუძუთი კვების, პეპტიური წყლულის, ალერგიული რეაქციების დროს, სჯობს მოვერიდოთ ამ სანელებლის გამოყენებას წონის დაკლების მიზნით.