ჩემთვის აღმოჩენა იყო ეს მიზეზები, რატომაც არ უნდა გადავყაროთ კვერცხის ნაჭუჭი... ეს იაფი პროდუქტი ჩემი მეგობარი გახდა!
მეცნიერების გამოკვლევით დადგინდა, რომ კვერცხის ნაჭუჭი 90% კალციუმის კარბონატსშეიცავს, რომელსაც ორგანიზმი ძალიან ადვილად ითვისებს. ამასთანავე იგი შეიცავს ორგანიზმისათვის აუცილებელ მიკროელემენტებს _ ფტორს, რკინას, მოლიბდენს, ფოსფორს და ა.შ. სულ 27 მიკროელემენტს.
ბავშვებშიც და მოზარდებშიც კვერცხის ნაჭუჭის მიღება დადებითად მოქმედებს ფრჩხილებისა და თმების მტვრევადობის წინააღმდეგ, ღრძილებიდან სისხლდენის, შეკრულობის, უძილობის, გაღიზიანების დროს.
ჭრილობის, დაჟეჟილობის, სისხლნაჟღენთების დროს კვერცხის ცილა და გული გააცალკევეთ, გადაუსვით დოლბანდზე და ჭრილობაზე შემოიხვიეთ. ერთი დღის შემდეგ დოლბანდი შეგიძლიათ მოიხსნათ.
დიათეზის დროს:
თეთრი კვერცხი მოხარშეთ, გაფქცვენით, ნაჭუჭი აპკისგან გაწმინდეთ, გააშრეთ და დაფქვით ყავის საფქვავში. ფხვნილი შეინახეთ მინის ან მომინანქრებულ ჭურჭელში. მიეცით ბავშვს ჭამის წინ, დღეში სამჯერ,10 დღის განმავლობაში.
ნაოჭების გასაქრობად:
აიღეთ 1 კვერცხი და 1 ჩაის კოვზი თაფლი, აურიეთ ერთმანეთში და წაისვით სახესა და
კისერზე. 30 წუთის შემდეგ ჩამოიბანეთ. ერთი კვირის შემდეგ ნაოჭები გაქრება, კანი დაიჭიმება, სუფთა, ელასტიკური და მკვრივი გახდება. ნიღაბი უმჯობესია დილით გაიკეთოთ.
გაციებისას:
აიღეთ 2 ცალი მაგრად მოხარშული კვერცხი, გაახვიეთ პირსახოცში და მიიდეთ ცხვირზე ორივე მხრიდან. ასეგედოთ გაგრილებამდე. გამოყენებული კვერცხი არმიირთვათ,გადააგდეთ.
ნეკნთაშორისი ნევრალგიის დროს:
ცხელი მოხარშული კვერცხი გაგრილებამდე იგორეთ მტკივან ადგილას. ასე გააკეთეთ დღეში ორჯერ. ორ დღეში დაავადებისგან კვალიც აღარ დარჩება. გამოყენებული კვერცხი გადააგდეთ.
წონის მოსამატებლად:
აიღეთ კვერცხის გული, შეათქვიფეთ 2-3 ჩაის კოვზი შაქარი, სურვილისამებრ, დაამატეთ კაკაო, კარაქის პატარა ნაჭერი, დაასხით ადუღებული რძე. ეს ნაზავი დალიეთ დილით, უზმოზე. ძალიან სასარგებლოა დასუსტებული ბავშვებისთვის.
ხველის დროს:
აიღეთ 1 ცალი კვერცხი, 1 ჩაის კოვზი თაფლი, 50 გ პორტვეინი ან კაჰორი (ან ნებისმიერი სადესერტო ღვინო), აურიეთ ერთმანეთში და დალიეთ ძილის წინ. იმკურნალეთ, იქნებ სულაც არ დაგჭირდეთ ძვირადღირებული წამლები.
კალციუმის დეფიციტის პროფილაქტიკისთვის ადამიანმა უნდა მიიღოს ამ ელემენტის შემცველი პროდუქტები: რძე, ხაჭო, ყველი, თეთრი კვერცხის ნაჭუჭი. კარგად გარეცხეთ სოფლის კვერცხი, 2-3 წუთი ჩააგდეთ მდუღარე წყალში, გააშრეთ, ნაჭუჭს შიდა მხრიდან მოაშორეთ აპკი, როდინში დაფქვით პუდრივით. აიღეთ ჩაის კოვზის წვერით, დააწვეთეთ ლიმონის წვენი და მიირთვით.