დაფნის ფოთლის ჩაი ხველისთვის: სახლის სამკურნალო საშუალება, რომელიც დაგეხმარებათ
დაფნა ჩვენს მხარეში ცნობილია, როგორც განსაკუთრებული კულინარიული სანელებელი, რომელიც ამდიდრებს კერძებს თავისი გამორჩეული არომატით და სასიამოვნო გემოთი.
იგი უძველესი დროიდან გამოიყენებოდა როგორც სანელებელი, მაგრამ ასევე სამკურნალო საშუალებაა, პირველ რიგში მისი ანტისეპტიკური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტის გამო.
ის მდიდარია B ჯგუფის ვიტამინებით, რომლებიც ხელს უწყობენ ნერვული და კუნთოვანი სისტემის უკეთ ფუნქციონირებას, დადებითად მოქმედებს მეტაბოლიზმზე, ჰორმონალურ სტატუსზე, ასევე დაფნა შეიცავს უამრავ მინერალს: კალიუმს, სპილენძს, მანგანუმს, კალციუმს, სელენს, რკინას, მაგნიუმს და თუთიას.
დაფნის ჩაი გამოიყენება საჭმლის მომნელებელი ორგანოების დაავადებების, ანორექსიის, მადის დაქვეითების, დიაბეტის და სისხლძარღვთა დარღვევების სამკურნალოდ, აგრეთვე გრიპის ვირუსების, გაციების და სხვა სხვადასხვა მიკრობების აღმოჩენის ადგილების დეზინფექციისთვის.
დაფნის ფოთოლს აქვს დამამშვიდებელი ეფექტი, ამიტომ მას ასევე იყენებენ ნერვიულობის, დაძაბულობისა და უძილობის დროს, მაგრამ თუ რაოდენობა გადაჭარბებულია, შეიძლება გამოიწვიოს ჰალუცინაციები.
ასევე, დაფნის ფოთოლი შეიძლება იყოს დიდი დახმარება პოდაგრისა და რევმატიზმის სამკურნალოდ, ხოლო დაფნის ეთერზეთი წარმატებით გამოიყენება ლიმფური კვანძების დაავადებების სამკურნალოდ, რადგან ის ამაღლებს იმუნიტეტს.
დაფნის ზეთს სასუნთქ გზებთან დაკავშირებული პრობლემების დროს ინჰალაციისთვისაც იყენებენ, ამცირებს უსიამოვნო ხშირ ხველას და ხელს უწყობს ფილტვებიდან ლორწოს გამოდევნას.
დაფნის ჩაი ხველისა და ბრონქიტის დროს - რეცეპტი
მომზადება:
სამი დაფნის ფოთოლი წვრილად დავჭრათ, დავასხათ 2,5 მლ/ლ წყალი და ვადუღოთ ათი წუთი. გადმოდგით ცეცხლიდან და გააჩერეთ კიდევ ათი წუთი თავდახურულ მდგომარეობაში. დროის გასვლის შემდეგ გადაწურეთ ჩაი. გაწურულ ჩაის დაამატეთ სუფრის კოვზი ლიმონის წვენი და ორი სუფრის კოვზი ნატურალური თაფლი.
გამოყენება:
სასმელს სვამენ დღეში ორ-სამჯერ 3 მლ-მდე ოდენობით.
გრიპის დროს იმუნიტეტის გასაძლიერებლად ასევე რეკომენდებულია ხველის საწინააღმდეგოდ მომზადებული დაფნის ფოთლის ჩაი. თუმცა, ის ყველაზე ეფექტურია ბრონქიტისა და რესპირატორული პრობლემების დროს.