თაფლი და რძე: 7 სარგებელი მთელი ორგანიზმის ჯანმრთელობისთვის
თაფლისა და რძის კომბინაციას დიდი სარგებელი მოაქვს ჩვენი ორგანიზმის ჯანმრთელობისთვის. ეს მოიცავს უფრო ელასტიურ კანს და გამძლეობას.
თაფლი ტრადიციულად გამოიყენება ჯანმრთელობისთვის, რადგან ის არის ანტიოქსიდანტი, აქვს ანტიბაქტერიული და სოკოს საწინააღმდეგო თვისებები. თაფლი ასევე ამშვიდებს და ამცირებს სასუნთქი გზების ანთებას.
რძე ტრადიციულად ფასდება ვიტამინებისა და მინერალების სიუხვით, როგორიცაა A, D და B ვიტამინები და კალციუმი. რძე შეიცავს ცხოველურ ცილებს და რძემჟავას. როდესაც ეს ორი საკვები ერთად მიიღება, ისინი გამოიმუშავებენ უნიკალურ ჯანმრთელობას ორგანიზმისთვის.
თაფლი და რძე კარგია ჯანმრთელობისთვის და ამ ორი საკვების შემცველი ჭიქა არა მხოლოდ გემრიელია, არამედ სიკეთეებით სავსეც. შვიდი კარგი რამ მოგვაქვს.
თაფლი და რძე კანისთვის
რძეც და თაფლიც ასუფთავებს ორგანიზმს მიკრობებისგან. თაფლი კლავს მიკრობებს, რომლებიც თავს ესხმიან კანს, ამცირებს მათ პათოგენურობას, დადებითად მოქმედებს იმუნურ სისტემაზე, ანელებს ანტიბიოტიკებისადმი წინააღმდეგობას, ანელებს სიმსივნის ზრდას, აუმჯობესებს დაზიანებული ქსოვილის აღდგენას და იცავს ულტრაიისფერი გამოსხივებისგან.
რძესთან შერევისას თაფლის ნიღაბი კარგად ასუფთავებს აკნეს. სახის ნიღაბი შეიცავს ორივე ინგრედიენტის სარგებელს. ეს არის რეალურად გავრცელებული ინგრედიენტები კანის გამწმენდებში, ზუსტად იმიტომ, რომ მათი კომბინაცია იწვევს კანის ბზინვარებას.
აუმჯობესებს გამძლეობას
დილით ერთი ჭიქა თაფლი და რძე ხელს უწყობს უკეთეს გამძლეობას. რძე შეიცავს ცილებს, ხოლო თაფლი შეიცავს ნახშირწყლებს, რომლებიც აუმჯობესებენ ნივთიერებათა ცვლას. რძე შეიძლება იყოს ძალიან კარგი სასმელი ვარჯიშის შემდეგ.
ვარჯიშის შემდგომ პოპულარულ სასმელებთან შედარებით, რძე შეიცავს ბევრად მეტ საკვებ ნივთიერებებს, რომლებიც ზრდის კუნთების მასას.
ცილებიდან ამინომჟავები იშლება ორგანიზმში და სინთეზირდება ადამიანებისთვის ცილებად. ამ ტრანსფორმაციის ჭარბი მასალა იჟანგება ენერგიის სახით. ცილები ადამიანის დიეტის განუყოფელი ნაწილია და თაფლი ხელს უწყობს მათ შეწოვას.
თაფლი და რძე ძვლების ჯანმრთელობისთვის
სულ უფრო ნათელი ხდება, რომ თაფლი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს საკვებიდან ორგანიზმში საკვები ნივთიერებების გადატანაში. თაფლს შეუძლია გააუმჯობესოს ორგანიზმის მიერ კალციუმის შეწოვა, რომელიც ასევე გვხვდება რძეში.
რძე კალციუმის მნიშვნელოვანი წყაროა. აქედან გამომდინარე, თაფლისა და რძის კომბინაცია არა მხოლოდ უზრუნველყოფს საკვებ ნივთიერებებს, არამედ მაქსიმალურად ზრდის მათ სარგებლობას, განსაკუთრებით ძვლებისთვის. კალციუმის ჯანსაღი დონე ამცირებს ოსტეოპოროზის და სახსრების ანთების რისკს.
თაფლი და რძე უძილობის საწინააღმდეგოდ
თაფლი და რძე გამოიყენება, როგორც უძილობის მკურნალი. თაფლი შეიცავს ტრიპტოფანს, რომელიც ხელს უწყობს ძილის გაუმჯობესებას.
ტრიპტოფანი გარდაიქმნება სეროტონინად, ანუ ჰორმონად, რომელიც იწვევს სიამოვნებისა და დასვენების გრძნობას. დაფიქსირდა, რომ ტრიპტოფანის დაბალი დონე ცუდად მოქმედებს ძილის ხარისხზე.
ორივე საკვები ინდივიდუალურად უწყობს ხელს კარგ ძილს, მაგრამ ერთად ისინი უფრო ძლიერია. კვლევებმა აჩვენა, რომ სუსტი გულის მქონე ადამიანებს უკეთესად ეძინათ, თუ მათ დღეში ორჯერ მიირთმევდნენ.
დაბერების საწინააღმდეგო საშუალება
ცნობილია, რომ უძველესი ცივილიზაციები, მათ შორის ბერძნები, რომაელები, ეგვიპტელები და ინდოელები, იყენებდნენ ამ საკვებს ახალგაზრდობის შესანარჩუნებლად.
ითვლებოდა, რომ თაფლისა და რძის კომბინაცია დადებითად მოქმედებს მთელ სხეულზე დაუნარჩუნებს მას ელასტიურობასა და ახალგაზრდობას. ამიტომ თაფლისა და რძის კომბინაცია „სიცოცხლის ელექსირად“ ითვლებოდა.
უკვე კარგად არის დადასტურებული, რომ თაფლი და რძე ცალ-ცალკე ხელს უწყობს ორგანიზმის სიჯანსაღეს.
კვლევებმა აჩვენა, რომ თაფლში შემავალი ანტიოქსიდანტები ხელს უწყობენ ფსიქიკური ჯანმრთელობის შენარჩუნებას. კაროტინოიდული ანტიოქსიდანტები, ისევე როგორც ვიტამინი D, აშკარად გვეხმარება დაბერების წინააღმდეგ ბრძოლაში.
ანტიბაქტერიული თვისებები
ორივე საკვებს აქვს ძლიერი ანტიბაქტერიული თვისებები, მაგრამ კომბინაციაში ისინი უფრო ძლიერია. ერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ ანტიბაქტერიული ფუნქციის გარდა, თაფლი და რძე გვეხმარება ყაბზობის, საჭმლის მონელების, მეტეორიზმის, რესპირატორული პრობლემების, გაციებისა და ხველების წინააღმდეგ.
ხდება თუ არა თაფლი ტოქსიკური თბილ რძეში?
თაფლი არ ხდება ტოქსიკური, თუ მას თბილი რძე დაემატება. თუმცა, თაფლი არ უნდა გაცხელდეს 140 გრადუსზე მაღლა, რადგან მაღალი ტემპერატურა ანადგურებს რძეში არსებულ საკვებ ნივთიერებებს.
მას ასევე შეუძლია გამოიწვიოს ცუდი ნაერთების დაგროვება, მაგრამ თაფლი და რძე ნამდვილად არ გახდება ტოქსიკური. უმჯობესია თბილ რძეს თაფლი დაუმატოთ და ერთად არ გააცხელოთ.
თუმცა, ვინც ვერ იტანს ლაქტოზას, სიფრთხილე უნდა გამოიჩინოს მის მოხმარებასთან დაკავშირებით, დიაბეტით დაავადებულებმა კი თაფლში შემავალ შაქარს.