შეშუპების მიზეზები შეიძლება განსხვავდებოდეს. თუ მუდმივად აწყდებით ასეთ პრობლემას, მაშინ უნდა მიმართოთ გასტროენტეროლოგს, რადგან ეს შეიძლება მოხდეს პანკრეატიტის, დისბაქტერიოზის და ნევროზის გამო. თუ შებერილობა ხშირად არ ხდება,მაშინ საკმარისია დიეტის კორექტირება.
უპირველეს ყოვლისა, სწრაფი ნახშირწყლები უნდა გამოირიცხოს დიეტადან, რადგან ისინი საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემების მთავარი წყაროა. აირჩიეთ სწორი საკვები, რომელიც არ გამოიწვევს გაზის გაზრდას და არ დააზარალებს თქვენს ჯანმრთელობას.
საკვების თავიდან აცილება, თუ შეშუპება საერთო პრობლემაა
1. დამუშავებული ხორცი. დიეტოლოგები გვირჩევენ რაციონიდან მთლიანად გამორიცხოთ მაღაზიებში ნაყიდი სოსისები, ძეხვეული და ხორცის ბურთულები. გარდა იმისა, რომ შეიცავს ბევრ მავნე ქიმიურ ნივთიერებას, შეიცავს ცხიმებს, რომლებიც პროვოცირებს კუჭში ანთების განვითარებას, გულის დაავადებებს და სიმსუქნეს.თითქმის ყველა ძეხვი შეიცავს ნატრიუმს, რომლის ჭარბი რაოდენობა ორგანიზმში იწვევს შეშუპებას და მატებას. მუცლის ზომა (სითხის ცუდი გადინების გამო).
2. ცხიმიანი საკვები (ფასტფუდი). ისინი ანელებენ საჭმლის მონელების პროცესს, ამიტომ საკვები სწორად არ შეიწოვება, კუჭში იწყება დუღილი, რაც იწვევს შებერილობას.
3. მარილიანი საკვები. მარილი, როგორც ასეთი, არ იწვევს შეშუპებას, მაგრამ მისი ჭარბი რაოდენობა იწვევს სითხის შეკავებას, რასაც თან ახლავს შედეგები. მარილის ყოველდღიური მიღება ნახევარ ჩაის კოვზზე ნაკლებია.
4. Რძის პროდუქტები.განსაკუთრებით უნდა მოერიდოთ ამ საკვებს, თუ გაქვთ ლაქტოზას შეუწყნარებლობა. ხელნაკეთი ყველი და ნაყინიც კი შეიძლება გამოიწვიოს შებერილობა,ამიტომ ფრთხილად იყავით. თუ ჯერ კიდევ არ ხართ მზად რძეზე მთლიანად უარი თქვათ, აირჩიეთ ლაქტოზას გარეშე პროდუქტები.
5. პარკოსნები. ისინი შეიცავს ბევრ მინერალს, ვიტამინს და ბოჭკოს,მაგრამ,სამწუხაროდ,გარდა სასარგებლო კომპონენტებისა, არის მავნეც.მაგალითად,ალფა-გალაქტოზიდი არის შაქრის ტიპი, რომელიც დაკავშირებულია სწრაფ ნახშირწყლებთან. იმისათვის, რომ პარკოსნები ჯანმრთელობისთვის ზიანის მიყენების გარეშე მიირთვათ, მომზადების შემდეგ წინასწარ უნდა გაჟღენთილი ან შემწვარი.
6. ოსპი. ის შეიცავს არა მარტო ბევრ სასარგებლო მინერალს, არამედ ბოჭკოვანსაც,რომელიც ორგანიზმში დიდი ხნის განმავლობაში შეიწოვება და შეუძლია შებერილობის პროვოცირება. უმჯობესია მიირთვათ ღია ოსპი, მუქი ფერისგან განსხვავებით, ის უფრო ადვილად ითვისება. ასევე, ოსპი წინასწარ უნდა იყოს გაჟღენთილი.
7. თეთრი პური, საცხობი. ხორბლის გამოცხობა, პრინციპში, არანაირ სარგებელს არ მოაქვს ორგანიზმისთვის, გარდა ამისა, პური და ფუნთუშები მზადდება საფუარის და შაქრის გამოყენებით, რაც ხელს უწყობს გაზის წარმოქმნას. უმჯობესია უპირატესობა მიანიჭოთ მთლიან მარცვლოვან პურს.
8. კომბოსტო. მიუხედავად იმისა, რომ კომბოსტო ჯანსაღად ითვლება და ორგანიზმის ვერაგი დაავადების განვითარებასაც კი აფერხებს, ის შეიცავს სწრაფ ნახშირწყლებს,რომლებიც იწვევენ შებერილობას. ჯანმრთელობის პრობლემების თავიდან ასაცილებლად, კომბოსტო სათანადოდ უნდა იყოს მომზადებული - მოხარშული ან შემწვარი, მაგრამ არ მიირთვათ უმი. სალათებისთვის კომბოსტოს ნაცვლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ კიტრი, ისპანახი ან ტკბილი კარტოფილი.
9. ხახვი და ნიორი. ამ საკვების თუნდაც მცირე რაოდენობით მიღებამ შეიძლება ხელი შეუშალოს ნაწლავების მუშაობას მათში შემავალი პოლისაქარიდის ფრუქტანის გამო. არ მიირთვათ ხახვი და ნიორი უმი, მოხარშეთ ან შეწვით ისე, რომ ადვილად დაიხარჯონ.
10. ვაშლი. რა თქმა უნდა, ისინი სასარგებლოა ორგანიზმისთვის C ვიტამინისა და პექტინის მაღალი შემცველობის გამო. ვაშლი ხელს უშლის სერიოზული დაავადებების განვითარებას და აუმჯობესებს ტვინის მუშაობას. მაგრამ მათ ასევე შეუძლიათ გამოიწვიონ შებერილობა ბოჭკოსა და ფრუქტოზის მაღალი შემცველობის გამო. უმი ვაშლი არ უნდა მიირთვათ დიდი რაოდენობით, უმჯობესია მიირთვათ გამომცხვარი ვაშლი ან ჩაანაცვლოთ ბანანით, მარწყვით ან ციტრუსებით.
11. ყურძენი. ეს პროდუქტი დიდი ხნის განმავლობაში შეიწოვება და იწვევს გაზის წარმოქმნას. ეს გამოწვეულია ყურძენში ფრუქტოზის და სხვა ფერმენტების მაღალი შემცველობით.
12. გაზიანი სასმელები და ლუდი. სოდა ნახშირორჟანგისგან მზადდება, ლუდი კი მაღალკალორიული საკვებია, ამიტომ გასაკვირი არ არის, რომ ეს სასმელები ხშირად საჭმლის მომნელებელ პრობლემებს იწვევს. უმჯობესია სოდა და ლუდი ჩაით ან წყლით ჩაანაცვლოთ ხილის დანამატებით.
ზოგჯერ შებერილობისგან თავის დასაღწევად საკმარისია დიეტის მოწესრიგება, მაგრამ თუ ასეთი პრობლემა ხშირად ჩნდება, მაშინ ექიმთან ვიზიტია საჭირო.