საოცარი შედეგი!
მიზეზი რატომაც კვერცხი თქვენს ყოველდღიურ რაციონში უნდა იყოს შეტანილი:
კვერცხი ხელს უწყობს მუშაობის გაუმჯობესებას: პირველ რიგში, უნდა იცოდეთ, რომ კვერცხს აქვს გაჯერების მაღალი მაჩვენებელი, რაც ნიშნავს იმას, რომ კვერცხის მიღებისთანავე მალევე დანაყრდებით. ერთი საშუალო ზომის კვერცხი შეიცავს 6 გ მაღალი ხარისხის ცილას და სხვა აუცილებელ საკვებ ნივთიერებებს, გარდა C ვიტამინისა. სწორედ ამიტომ უნდა შეუთავსოთ ხილის ან ფორთოხლის წვენი კვერცხს და ხორბლის პურს საუზმეზე, რადგან ყველამ ვიცით, რომ საუზმე ყველაზე მნიშვნელოვანი კვებაა დღის განმავლობაში.
კვერცხი დაგეხმარებათ რკინის დეფიციტის შევსებაში: ვისაც რკინის დეფიციტი აწუხებს, ყველა განიცდის შემდგომ სიმპტომებს: დაღლილობა, თავის ტკივილი, გაღიზიანება.
უნდა იცოდეთ ისიც, რომ რკინა სისხლში ჟანგბადის მატარებელია და ამიტომაც ის უაღრესად მნიშვნელოვანია ჩვენი იმუნური სისტემისთვის, ენერგიის მეტაბოლიზმისთვის და ორგანიზმში სხვა მნიშვნელოვანი ფუნქციებისთვის. კვერცხის გულში აღმოჩენილი რკინა ჰემის რკინის სახითაა, რომელიც საკვებში ნაპოვნი რკინის ყველაზე შეწოვადი და გამოსაყენებელი ფორმაა. ზოგიერთი ექსპერტი ამტკიცებს, რომ ამ ტიპის რკინა უფრო მეტად შეიწოვება, ვიდრე რკინის დანამატების უმეტესობა.
კვერცხი დატვირთულია აუცილებელი საკვები ნივთიერებებით: კვერცხი დატვირთულია ჯანსაღი საკვები ნივთიერებებით, რაც მათ მკვებავი საკვების ღირებულ წყაროდ აქცევს. ბოლოდროინდელმა კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანები, რომლებიც არ მოიხმარენ კვერცხს, უფრო მეტად არ იღებენ A ვიტამინის, ვიტამინის E და ვიტამინის B12 საჭირო დოზას. კვერცხი შეიცავს 10-20% ფოლიუმის მჟავას და 20-30% ვიტამინს A, ვიტამინ E და B12 ვიტამინს.
ასევე კვერცხი ხელს უწყობს მხედველობის პრობლემების თავიდან აცილებას: სამედიცინო ექსპერტები ამბობენ, რომ თუ რეგულარულად მიირთმევთ კვერცხს, ისპანახს და ბროკოლს, შეამცირებთ კატარაქტის რისკს (20%-მდე შემცირება), ასაკთან დაკავშირებული ლინზებისა და ბადურის დეგენერაციას, ხანდაზმულებში სიბრმავეს (40%-მდე) ). კვერცხი დატვირთულია ანტიოქსიდანტებით და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებით. ისინი ლუტეინისა და ზეაქსანტინის, კაროტინოიდული ვიტამინების კარგი წყაროა, რომლებიც აუცილებელია თქვენი მხედველობისთვის.