რატომ არის გარგარი სასარგებლო: ეს ხილი ღვთიური არომატით არის ვიტამინების საწყობi და თაფლის გემო აქვს
სასარგებლო ნივთიერებები გარგარის შემადგენლობაში:
- კალციუმი და რკინა
ორსულ ქალებსა და მცირეწლოვან ბავშვებს განსაკუთრებით ურჩევენ გარგარის მირთმევას ჰემოგლობინის მაღალი დონის შესანარჩუნებლად. ჰემატოპოეზისთვის ეს ხილი ისეთივე მნიშვნელოვანია, როგორც ახალი ღვიძლი!
- კაროტინი
150 გრ წვენი აკმაყოფილებს ადამიანის ყოველდღიურ მოთხოვნილებას კაროტინზე. კაროტინი დადებითად მოქმედებს კანზე და აუმჯობესებს მხედველობის სიმახვილეს.
- კალიუმი
კალიუმის მარილები გარგარში ჭარბად არის. გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებით,გულის უკმარისობითა და არითმიით დაავადებული ადამიანები, როგორც წესი,მიირთმევენ გარგარს და განსაკუთრებით გარგარის ჩირს. კალიუმს აქვს შარდმდენი მოქმედება და ეს მნიშვნელოვანია, თუ ადამიანს აქვს წყლულები ან ფარული შეშუპება.
- ფოსფორი და მაგნიუმი
ყველაფერი რაც თქვენ გჭირდებათ თქვენი ტვინის აქტიური შესანარჩუნებლად! მაგნიუმი ასევე ამშვიდებს ნერვულ სისტემას და ეხმარება გაუმკლავდეს უძილობას. ჰიპერტენზიის დროს რეკომენდებულია რაც შეიძლება მეტი გარგარის ჭამა - ეს ხელს შეუწყობს წნევის შემცირებას და სტაბილურ დონეზე შენარჩუნებას.
გარგარის ჩირის ან გარგარის ნახარშის ინფუზია გამოიყენება როგორც დამარბილებელი საშუალება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ანთებითი ლორწოვანი გარსისთვის. სამკურნალო მიზნებისთვის გამოიყენება გარგარის მარცვლებიც კი: ჯანსაღი ნარევის მოსამზადებლად,გაყავით 20 გრ გარგარის მარცვლები, გაასუფთავეთ მარცვლები, გააშრეთ და დაფქვით ფხვნილად.
მიიღეთ 3-4 ჯერ დღეში 1 ჩ/კ. რძით ან ჩაით. ხველების, ბრონქიტისა და ტრაქეიტის დროს ეს წამალი ნომერ 1-ია! გთხოვთ გაითვალისწინოთ: თქვენ არ შეგიძლიათ ერთდროულად მიიღოთ 20 გ-ზე მეტი გარგარის მარცვალი, რადგან ეს არის მოწამლული. გარგარი სიფრთხილით უნდა იქნას გამოყენებული ღვიძლის დაავადებისა და ფარისებრი ჯირკვლის დარღვევის მქონე ადამიანებში.
ინგრედიენტები:
- 12 მწიფე გარგარი
- 250 გრ შაქარი
- 30 მლ თეთრი ღვინო ან გარგარის ლიქიორი
- 8 კვერცხის გული
მომზადება:
ნახევრად დაჭრილი გარგარი მოვხარშოთ ნახევარ შაქართან ერთად, დავამატოთ ცოტა წყალი. მოხარშული ხილი გააგრილეთ და გახეხეთ პიურედ.
დაუმატეთ ღვინო.
ეს კრემი ნამდვილი მკურნალობაა! აუცილებლად მოხარშეთ, სანამ ახალი ხილი უხვად არის. იცოდეთ გარგარის სასარგებლო თვისებები, გსურთ მისი ჭამა ყოველდღე.