Სცადე!
ფერმენტირებული საკვები, რომელიც ფართოდ გამოიყენებოდა საუკუნეების განმავლობაში, სავსეა ჯანმრთელობის ხელშემწყობ პრობიოტიკებით. კაუსტიკური კომბოსტო საუკეთესოა ყველა ფერმენტირებულ საკვებს შორის და ითვლება ცოცხალი პრობიოტიკებისა და ფერმენტების უმაღლეს წყაროდ. უფრო მეტიც, ეს ნუტრიენტები ძალიან ბიოშეღწევადია დუღილის პროცესით გამოწვეული წინასწარ მონელებული მდგომარეობისდა გამო.
დოქტორ მერკოლას თქმით, რომელმაც ლაბორატორიაში გაგზავნა თავისი მჟავე კომბოსტოს ნიმუში, „ ჩვენ აღმოვაჩინეთ, რომ 140-170 გრამ ფერმენტირებულ ბოსტნეულში იყო ფაქტიურად ათი ტრილიონი ბაქტერია“.
ეს ანალიზი აჩვენებს, რომ მხოლოდ 60 გრამი ხელნაკეთი მჟავე კომბოსტო შეიცავს უფრო მეტ პრობიოტიკს, ვიდრე 100 პრობიოტიკური კაფსულისგან შემდგარი ქილა.
ერთი პორცია გემრიელი მჟავე კომბოსტო = 1 ქილა პრობიოტიკებს!?
ფერმენტირებული საკვები უამრავ სარგებელს იძლევა ჯანმრთელობისთვის და დიდი ხანია ადამიანის რაციონის ძირითადი ნაწილია. მჟავე კომბოსტო ბევრად მეტია! ჩინელი მუშები ჭამდნენ დაქუცმაცებულ კომბოსტოს, რომელიც დადუღებული იყო ბრინჯის ღვინოში 2000 წელზე მეტი ხნის წინ, ხოლო მე-18 საუკუნეში მეზღვაურები ჩვეულებრივ მიირთმევდნენ მჟავე კომბოსტოს ხანგრძლივ მოგზაურობებზე, რათა თავიდან აეცილებინათ სკორბუტი.
მჟავე კომბოსტო მიიღება ლაქტოფერმენტაციის პროცესში. ეს არის ფერმენტების შესანიშნავი წყარო, რომლებიც ხელს უწყობენ საკვები ნივთიერებების ათვისებას და აუმჯობესებენ საჭმლის მონელებას. მჟავე კომბოსტოს რეგულარული მოხმარება აუმჯობესებს ორგანიზმის საჭმლის მონელების უნარს და ასევე ხელს უწყობს საკვები ნივთიერებების შეწოვას.
აღსანიშნავია, რომ ყველა მჟავე კომბოსტო ერთნაირი არ არის. მაღაზიაში შეძენილი მჟავე კომბოსტოს უმეტესობა მძიმედაა დამუშავებული და პასტერიზებული, რაც ნიშნავს, რომ მისი ბაქტერიები იკარგება უპირატესობებთან ერთად. იმისათვის, რომ დარწმუნდეთ, რომ საკმარის პრობიოტიკებს იღებთ, მოამზადეთ საკუთარი მჟავე კომბოსტო.
ხელნაკეთი მჟავე კომბოსტოს რეცეპტი
ინგრედიენტები: 2.2 კგ კომბოსტო; ზღვის მარილი
ინსტრუქცია: ჯერ კომბოსტოს გარე ფოთლები მოაცილეთ, შემდგომ კომბოსტო დავჭრათ და გავხეხოთ. თასში შეურიეთ ზღვის მარილი;
აურიეთ ხელით 10 წუთის განმავლობაში, რომ წვენი გამოუშვას. შემდეგ კი კომბოსტო მოათავსეთ კონტეინერში; დატოვეთ დაახლოებით ორი სანტიმეტრი სივრცე ზემოდან. დააფარეთ მჟავე კომბოსტოს ზემოდან თეფში და შემდეგ მასზეც მოათავსეთ რაიმე უფრო მძიმე.
შეინახეთ გრილ ადგილას ოთახის ტემპერატურაზე. დაახლოებით სამი კვირის შემდეგ დუღილის პროცესი დასრულდება.