შრატი ჯანმრთელობისთვის: რატომ უნდა შევიტანოთ ის ჩვენს რაციონში?
ბევრმა არ იცის შრატის სასარგებლო თვისებების შესახებ და მას უსარგებლოდ თვლის, მაგრამ სინამდვილეში ამ ფერმენტირებულ რძის პროდუქტს ბევრი სასარგებლო და სამკურნალო თვისება აქვს, ამიტომ მოდით განვიხილოთ, რამდენად სასარგებლოა შრატი ადამიანის ორგანიზმისთვის და როგორ შეიძლება მისი გამოყენება და მიღება.
ეს მნიშვნელოვანია:
რეკომენდებული დოზაა 25-50 მლ/ ლ დღეში. გაითვალისწინეთ, რომ მისი ჭარბი მიღება უსარგებლოა. სხეულს შეუძლია ერთდროულად გამოიყენოს ცილის მხოლოდ შეზღუდული რაოდენობა.
გადაჭარბებულმა მოხმარებამ ასევე შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მომნელებელი პრობლემები, როგორიცაა გულისრევა, ტკივილი, შებერილობა, კრუნჩხვები და დიარეა.
რა სასარგებლო თვისებები გააჩნია შრატის მიღებას?
1. შრატს შეუძლია შეამციროს მაღალი წნევა
არანორმალურად მაღალი წნევა (ჰიპერტენზია) გულის დაავადების ერთ-ერთი წამყვანი რისკ-ფაქტორია.
მრავალრიცხოვანმა კვლევამ აჩვენა კავშირი რძის პროდუქტების მოხმარებასა და დაბალ წნევას შორის. ეს ეფექტი მიეკუთვნება რძის პროდუქტებში ბიოაქტიური პეპტიდების ოჯახს, ეგრეთ წოდებულ „ანგიოტენზინ-გარდამქმნელი ფერმენტის ინჰიბიტორებს“ (ACE ინჰიბიტორები).
შრატის პროტეინებში აგფ ინჰიბიტორებს ლაქტოკინინებს უწოდებენ. ჭარბწონიან ადამიანებში ჩატარებულმა ერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ შრატის პროტეინის დამატება, 54 გ დღეში 12 კვირის განმავლობაში, ამცირებს სისტოლურ წნევას 4%-ით. რძის სხვა ცილებს (კაზეინს) ჰქონდა მსგავსი ეფექტი. თუმცა, არტერიული წნევა შემცირდა მხოლოდ მათში, ვისაც თავდაპირველად ჰქონდა მაღალი ან ოდნავ მაღალი წნევა.
2. შრატის პროტეინები ასტიმულირებს კუნთების ზრდას
კუნთების მასა ბუნებრივად მცირდება ასაკთან ერთად. ეს ჩვეულებრივ იწვევს წონის მატებას და ზრდის მრავალი ქრონიკული დაავადების რისკს. თუმცა, სხეულის შემადგენლობის ეს არახელსაყრელი ცვლილება შეიძლება ნაწილობრივ შენელდეს, თავიდან აიცილოს ან შეცვალოს ძალოვანი ვარჯიშისა და სწორი კვების კომბინაციით.
ძალისმიერი ვარჯიში მაღალი ცილოვანი საკვების ან ცილოვანი დანამატების მოხმარებასთან ერთად დადასტურდა, რომ ეფექტური პრევენციული სტრატეგიაა. განსაკუთრებით ეფექტურია მაღალი ხარისხის ცილის წყაროები, როგორიცაა შრატი.
3. შრატი ეხმარეთ 2 ტიპის დიაბეტის მკურნალობას
ტიპი 2 დიაბეტი არის ქრონიკული დაავადება, რომელსაც ახასიათებს სისხლში შაქრის მაღალი დონე და ინსულინის ფუნქციის დარღვევა.
აღმოჩნდა, რომ შრატის ცილა ეფექტურად ამცირებს სისხლში შაქარს, ზრდის როგორც ინსულინის დონეს, ასევე მგრძნობელობას მისი ეფექტის მიმართ.
ცილის სხვა წყაროებთან შედარებით, როგორიცაა კვერცხის ცილა ან თევზი, შრატის პროტეინს აქვს უპირატესობა.
4. შრატი ხელს უწყობს ანთების შემცირებას
ანთება არის სხეულის პასუხი დაზიანებაზე. ხანმოკლე ანთება სასარგებლოა, მაგრამ გარკვეულ პირობებში შეიძლება ქრონიკული გახდეს.
ქრონიკული ანთება შეიძლება იყოს საზიანო და წარმოადგენს მრავალი დაავადების რისკ-ფაქტორს. მას შეუძლია ასახოს ჯანმრთელობის ძირითადი პრობლემები ან ცუდი ცხოვრებისეული ჩვევები.
ვრცელმა კვლევამ აჩვენა, რომ შრატის პროტეინის მაღალი დოზები მნიშვნელოვნად ამცირებს C რეაქტიულ პროტეინს (CRP), ორგანიზმში ანთების საკვანძო მარკერს.
5. შრატის პროტეინებს შეუძლიათ გააუმჯობესონ ორგანიზმის ანტიოქსიდანტური დაცვა
ანტიოქსიდანტები არის ნივთიერებები, რომლებიც მოქმედებენ ორგანიზმში დაჟანგვის საწინააღმდეგოდ, ამცირებს ოქსიდაციურ სტრესს და ამცირებს სხვადასხვა ქრონიკული დაავადებების რისკს. ადამიანებში ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ანტიოქსიდანტი არის გლუტათიონი.
ანტიოქსიდანტების უმეტესობისგან განსხვავებით, რომლებსაც ჩვენი რაციონიდან ვიღებთ, გლუტათიონი გამოიმუშავებს ორგანიზმს. ორგანიზმში გლუტათიონის გამომუშავება დამოკიდებულია რამდენიმე ამინომჟავის მიწოდებაზე, როგორიცაა ცისტეინი, რომელიც ზოგჯერ შეზღუდულია. ამ მიზეზით, ცისტეინის შემცველ საკვებს, როგორიცაა შრატი, შეუძლია გაზარდოს სხეულის ბუნებრივი ანტიოქსიდანტური დაცვა.