მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთი მას მხოლოდ მავნე სარეველად ხედავს, ის შეიცავს სასარგებლო საცავს!
ჭინჭარი რძეზე 7-10-ჯერ მეტ კალციუმს შეიცავს და კვების თვალსაზრისით ის პარკოსნებს აჭარბებს!
მასში შემავალი C ვიტამინი 4-ჯერ მეტია, ვიდრე ლიმონსა და ფორთოხალში, კაროტინი კი მეტია, ვიდრე სტაფილოში!
ჭინჭარი აახალგაზრდავებს სისხლს, აღადგენს ძალას და აუმჯობესებს იმუნიტეტს.მასთან ერთად მწვანე სმუზი სქელი გამოდის, შეიძლება კოვზით მიირთვათ.
"ერთი ჭინჭარი ცვლის შვიდ მკურნალს", როგორც ამბობდნენ ანტიკურ ხანაში. ჩვენმა წინაპრებმა პირადად იცოდნენ ჭინჭრის სამკურნალო თვისებების შესახებ, ეს ბალახი მრავალი დაავადების უნივერსალური წამალი იყო, შესანიშნავი საკვები პროდუქტი,რომელიც ამდიდრებს დიეტას საჭირო და სასარგებლო ნივთიერებებით.განსაკუთრებით აღსანიშნავია ჭინჭრის ჯანმრთელობის სარგებელი.ჭინჭრის ყველაზე მდიდარი ვიტამინი და მინერალური შემადგენლობა მის სასარგებლო თვისებებს თითქმის ყოვლისშემძლეს ხდის:
ჭინჭარი გამოიყენება როგორც ანემიის სამკურნალო საშუალება, ხელს უწყობს თვალების ქვეშ მუქი წრეების აღმოფხვრას, აადვილებს მენსტრუაციას (განსაკუთრებით მძიმე და მტკივნეული).
ასევე, ბალახს იყენებენ რადიკულიტის, რევმატიზმის, კუნთების ტკივილისა და ღვიძლის, შარდის ბუშტის დაავადებების სამკურნალოდ.
ჭინჭარი აუმჯობესებს გულის მუშაობას, ასტიმულირებს ნახშირწყლებისა და ცილების ცვლას ორგანიზმში.
კაროტინოიდების მაღალი შემცველობა დადებითად მოქმედებს მხედველობის ორგანოების ფუნქციებზე.
ჭინჭარი შესანიშნავი საშუალებაა ქერტლისა და თმის გასამაგრებლად. ჭინჭრის ნახარშის სარგებელი გამოიყენება გამელოტებისთვისაც კი, თუ ზედიზედ 2 კვირა ბალახის ნახარშს ჩამოიბანთ, თმის ცვენა საგრძნობლად შემცირდება.
ჭინჭრის გამოყენება შესაძლებელია კომპრესების სახით, წაისვით ღია ჭრილობებზე,აბრაზიებზე, ჭრილობებზე, წყლულებს. ბალახის დეკორქცია შეიძლება გამოყენებულ იქნას შიდა სისხლდენისთვის, ეს ხელს უწყობს სისხლის ახალი წითელი უჯრედების წარმოქმნას.
ჭინჭარი შეიცავს ნივთიერება სეკრეტინს, რომელსაც შეუძლია სისხლში შაქრის რაოდენობის ნორმალიზება. ამ შემთხვევაში წარმოიქმნება ბუნებრივი ინსულინი და ეს სასარგებლოა დიაბეტით დაავადებულთათვის.
თუმცა, ძლიერი ჰემოსტატიკური ეფექტი არა მხოლოდ სარგებელს, არამედ ზიანს აყენებს ჭინჭარს.სისხლის დაავადებების მქონე ადამიანებს (ვარიკოზული ვენები,თრომბოფლებიტი, ათეროსკლეროზი), ისევე როგორც მათ, ვისაც ძალიან სქელი სისხლი აქვთ, არ უნდა გამოიყენონ ჭინჭრის, ამან შეიძლება გამოიწვიოს პროვოცირება.სისხლის შედედების გამოჩენა. არ არის რეკომენდებული ჭინჭრის და ორსული ქალების გამოყენება, შეიძლება გამოიწვიოს საშვილოსნოს კუნთების შეკუმშვა და ნაადრევი მშობიარობა.