თუ სისხლში რკინის დეფიციტი გაქვთ, ეცადეთ ეს საკვები უფრო მეტი რაოდენობით მიირთვათ!
ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის მონაცემებით, 10-დან 8 ადამიანს აქვს სისხლში რკინის ნაკლებობა, რაც სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ორგანიზმში ჟანგბადის ტრანსპორტირებისთვის და იმუნური სისტემის სიჯანსაღისთვის.
მნიშვნელოვანია იცოდეთ რომელი საკვებია მდიდარი რკინით და შეიტანეთ ისინი თქვენს ყოველდღიურ რაციონში!
რკინა გვხვდება ბევრ საკვებში, როგორიცაა: მჭლე წითელი ხორცი, სუბპროდუქტები (ხბოს და ქათმის ღვიძლი), თევზი (სარდინი), კვერცხი, მარცვლეული (კინოა), თხილეული და თესლები (გოგრის თესლი, სეზამი, ჩიას თესლი), ხილი, მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული. (ისპანახი, შვეიცარიული შარდი, კომბოსტო, ბროკოლი, ბრიუსელის კომბოსტო, კომბოსტო) და პარკოსნები (ლობიო, ბარდა).
თუმცა, საუკეთესო ბუნებრივი წყაროა: წითელი ხორცი, სუბპროდუქტები, კვერცხი, ფოთლოვანი ბოსტნეული, პარკოსნები, თევზი და მოლუსკები.
ექსპერტები რეკომენდაციას უწევენ ყოველდღიურად 2-3 საკვებს ხორცის, თევზის, კვერცხისა და პარკოსნების ჯგუფიდან.
რკინის საუკეთესო საკვები წყარო წითელი ხორცია, რადგან წითელ ხორცში არსებული რკინა უფრო გამოსაყენებელია, ვიდრე სხვა მცენარეულ წყაროებში.
ხორცის სასარგებლოდ დამატებითი მიზეზებია ხორცის პროტეინები, რომლებიც აუმჯობესებენ მის მონელებას.
გარდა იმისა, რომ არის რკინის ძალიან ღირებული წყარო, წითელი ხორცი შეიცავს უამრავ სხვა მნიშვნელოვან მიკროელემენტს ორგანიზმისთვის, როგორიცაა: თუთია, სელენი, კალიუმი და B ჯგუფის ვიტამინები, მათ შორის ნიაცინი, რიბოფლავინი, თიამინი და ვიტამინი B12.
რკინით მდიდარი საკვების მნიშვნელობა, ასევე ხაზგასმულია ჩვილებისა და მცირეწლოვანი ბავშვების ყველა დიეტურ სახელმძღვანელოში.
კერძოდ, რკინა მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ბავშვების ადრეულ კოგნიტურ განვითარებაში, მეტაბოლიზმის განვითარებასა და იმუნურ სისტემაში.