აღადგინეთ ნაწლავის მიკროფლორა: 3 ფერმენტირებული საკვები, რომელიც მოგიხსნით ასობით დაავადებას!
რა ძნელია ახლა ისეთი ადამიანების პოვნა, რომლებსაც კუჭ-ნაწლავის პრობლემები არ აწუხებთ. გასტრიტი, პანკრეასის ანთება, კანდიდოზი, კოლიტი... ვისაც ეს პრობლემები აწუხებს, იცის რა აუტანელი ტკივილი ახლავს თან.
მინდა გაგაცნოთ სამი ფერმენტირებული საკვები, რომელიც მოგიხსნით ასობით დაავადებას
ფერმენტირებული საკვები:
ფერმენტირებული საკვები არის საკვები, რომელიც მზადდება დუღილის პროცესში. ეს საკვები აუმჯობესებს საჭმლის მონელების პროცესს და აბალანსებს კუჭის წვენის გამომუშავებას. სახამებელი, შაქარი ბოსტნეულიდან და ხილიდან სხვადასხვა ტიპის ბაქტერიებით გარდაიქმნება რძემჟავად, რაც ძალიან სასარგებლოა საჭმლის მომნელებელი ტრაქტისთვის.
ასეთ ბოსტნეულს და ხილს აქვს უნიკალური უნარი გააუმჯობესოს საჭმლის მონელება და მოხსნას დისკომფორტი, რომელიც დაკავშირებულია კუჭის წვენის მომატებულ ან არასაკმარის წარმოებასთან.
როდესაც კუჭში მარილმჟავას გამომუშავება დაბალია, ფერმენტირებული საკვები ხელს უწყობს კუჭის წვენის მჟავიანობის გაზრდას. პირიქით, როდესაც ძალიან ბევრი მარილმჟავა იწარმოება, ფერმენტირებული საკვები ხელს უწყობს კუჭისა და ნაწლავის კედლების დაცვას მისი ზემოქმედებისგან.
ეს ბუნებრივი პრობიოტიკები ზრდის B ვიტამინების, ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავების, საჭმლის მომნელებელი ფერმენტების, ლაქტაზას, რძემჟავას გამომუშავებას, რაც ხელს უწყობს ინფექციებთან ბრძოლას.
ისინი ასევე შეიცავს ვიტამინ K1-ს, რომელიც აუცილებელია კალციუმის შეწოვისთვის, რომელსაც თავად ორგანიზმი არ ასინთეზებს. ფერმენტირებული საკვების გარეშე შეუძლებელია ასთმის, ალერგიის და კანის დაავადებების განკურნებაც კი.
წარმოგიდგენთ 3 ყველაზე ჯანსაღ და ხელმისაწვდომ ფერმენტირებულ საკვებს.
- მჟავე კომბოსტო
მჟავე კომბოსტოს არ სჭირდება ბაქტერიები დუღილისთვის, რადგან ისინი უკვე ცხოვრობენ მის ზედაპირზე. დაიმახსოვრეთ, რომ დუღილის წინ დაამატეთ ბუნებრივი მარილი (არასოდეს იოდირებული): მარილი თრგუნავს გაფუჭებული ბაქტერიების ზრდას მანამ, სანამ ლაქტობაცილები არ გამოიმუშავებენ საკმარის მჟავას, რომ ისინი უვნებელია.
მჟავე კომბოსტო შეიცავს დიდი რაოდენობით C ვიტამინს, რომელიც აძლიერებს იმუნურ სისტემას და ხელს უშლის უჯრედებისა და ქსოვილების ნაადრევ დაბერებას. გარდა ამისა, ის სავსეა A ვიტამინით, B ვიტამინებით, K და U ვიტამინებით. ეს ნივთიერებები ხელს უშლის კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მრავალი დაავადების გაჩენას, მათ შორის კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულს. მჟავე კომბოსტო ასევე შეიცავს ბევრ იოდს.
- ბოსტნეულის ნაზავი
ეს მარტივი რეცეპტი შეიცავს უგემრიელეს ფერმენტირებულ ბოსტნეულს და მშვენიერ სასმელს. 3 ლიტრიან ქილაში მოათავსეთ ნახევარი თავი წვრილად დაჭრილი კომბოსტო, საშუალო ზომის ჭარხალი, დაჭრილი თხელ ნაჭრებად, ერთი მუჭა ნივრის კბილი და ცოტა კამა.
ბოსტნეულმა უნდა შეავსოს ქილის არაუმეტეს 2/3. დაუმატეთ 1 ს.კ. უხეში მარილი, ჭიქა შრატი და ცოტა წყალი, სანამ ქილა არ გაივსება. ზემოდან მოათავსეთ პატარა თეფში ან სხვა პრესა, რომ ყველა ბოსტნეული სითხეში ჩაიძიროს. გააჩერეთ 1-2 კვირა ოთახის ტემპერატურაზე, შემდეგ გადაიტანეთ ბოსტნეული მაცივარში.
გამოდის ძალიან გემრიელი საჭმელი, რომელიც შეგიძლიათ დაამატოთ თქვენს ყოველდღიურ რაციონში.
- ჭარხლის კვასი
საშუალო ზომის ჭარხალი დავჭრათ თხელ ნაჭრებად, მაგრამ არ გახეხოთ. ჭარხალი ჩაყარეთ 2 ლიტრიან ქილაში, დაუმატეთ 1-2 ს.კ. უხეში მარილი, 1 ჭიქა შრატი, 5 კბილი ნიორი, 1 ჩ.კ. კამის თესლი და შეავსეთ ქილა წყლით. გააჩერეთ 2-5 დღე ოთახის ტემპერატურაზე დუღილამდე, შემდეგ შეინახეთ ქილა მაცივარში. დალიეთ კვასი, საჭიროა წყლით განზავდეს.
ჯანსაღი სასმელი ხელს შეუწყობს გულის სისტემის მუშაობაში სხვადასხვა პრობლემების აღმოფხვრას. იგი აქტიურად გამოიყენება ორგანიზმის გასაწმენდად და ნაწლავების სტაბილიზაციისთვის. ჭარხლის კვასი გამოიყენება ქრონიკული ყაბზობის სამკურნალოდ. სასმელს ორგანიზმიდან გამოაქვს არასაჭირო და მავნე ნივთიერებებს, აქტიურად ასუფთავებს მას ტოქსინებისგან. სასმელი ასევე უნიკალურია, როგორც ბუნებრივი ცხიმების მწველი.
გარდა იმ სარგებლობისა, რასაც ფერმენტირებულ საკვებს მოაქვს ჩვენს ჯანმრთელობაზე, მათი მომზადება დიდ სირთულეს არ იწვევს და დიდ დროს არ წაგართმევთ.