ზეითუნის ზეთის უნიკალური შემადგენლობა დაკავშირებულია სიკვდილიანობის დაბალ რისკთან გულისა და სისხლძარღვთა დაავადებებით, ონკოლოგიური, ნევროლოგიური და რესპირატორული დაავადებებით. რა სხვა ჯანმრთელობის სარგებელს იძლევა ეს პროდუქტი? როგორ გამოვიყენოთ იგი კულინარიაში? მნიშვნელოვანია სწორი ზეითუნის ზეთის არჩევა.
თქვენს დიეტაში ზეითუნის ზეთი ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკის შემცირებას. რა სხვა ღირებული თვისებები აქვს ამ პროდუქტს? ნაპოვნია კავშირი ზეითუნის ზეთსა და დღეგრძელობას შორის. ზეითუნის ზეთი შეიცავს მონოუჯერი ცხიმებს, ანტიოქსიდანტებს, მათ შორის ფენოლურ ნაერთებს, ვიტამინ E-ს, რაც უზრუნველყოფს ჯანსაღ დაბერებას.
ზეითუნის ზეთი და დღეგრძელობა დაგეხმარებათ უფრო დიდხანს იცოცხლოთ
ყველა მიზეზი არსებობს, რომ 10 გრამი (დაახლოებით 1 სუფრის კოვზი) მარგარინი,კარაქი, რძის ცხიმი შეცვალოთ შესაბამისი მოცულობის ზეითუნის ზეთით, ეს შეამცირებს სიკვდილიანობის რისკს 8-34%-ით.
ზეითუნის ზეთი ხელს უწყობს ხანგრძლივობას
ზეითუნის ზეთი ეხმარება ორგანიზმს ებრძოლოს ოქსიდაციურ სტრესს, მაღალ ქოლესტერინს, არტერიულ წნევას, ინსულინის წინააღმდეგობას და სისხლძარღვების ანთებას. ხელს უწყობს კარგი HDL ქოლესტერინის დონეს, კანის ჯანმრთელობას, ტვინის ფუნქციონირებას და ნაწლავის ჯანსაღ მიკრობიოტას.
ზეითუნის ზეთი ამცირებს თავის ტვინში ანთებას, ხელს უწყობს ალცჰეიმერის დაავადების პრევენციას და ააქტიურებს აუტოფაგიის პროცესს, რომლის დროსაც უჯრედები იშლება და ასუფთავებს ტვინს ტოქსინებისა და ტოქსიკური აგენტებისგან (ამილოიდური დაფები, რომლებიც ამცირებენ შემეცნებას). სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ,ზეითუნის ზეთი ინარჩუნებს ჩვენს ტვინს ახალგაზრდობას.
ძირითადი დასკვნები ზეითუნის ზეთსა და ხანგრძლივობას შორის კავშირზე
დიეტურ პროტოკოლში ზეითუნის ზეთის ჩართვა (დღეში 1/2 სუფრის კოვზზე მეტი) ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა პრობლემებით სიკვდილის რისკს 19%-ით.თუ მეტ ზეითუნის ზეთს მოიხმართ, კიბოსგან სიკვდილის ალბათობა 17%-ით მცირდება.ზეითუნის ზეთის უხვი მოხმარება ამცირებს ნეიროდეგენერაციული პათოლოგიებით სიკვდილის რისკს 29%-ით და ამცირებს რესპირატორული დაავადებებისგან სიკვდილის ალბათობას 18%-ით.
როგორ ავირჩიოთ ზეითუნის ზეთი
აქ არის რამდენიმე სასარგებლო რჩევა.
მნიშვნელოვანია აირჩიოთ ზეთი ცივი დაჭერით აღნიშვნით "ექსტრა ქალწული".ეტიკეტზე უნდა იყოს ზეითუნის ზეთის საერთაშორისო საბჭოს ბეჭედი,რომელიც ადასტურებს მის ტიპს.ზეთის ყიდვა უმჯობესია მუქი შუშის ჭურჭელში, რომელიც იცავს მას სინათლის ზემოქმედებისგან და ცხიმოვანი მჟავების დაზიანებისგან.
შეინახეთ ზეითუნის ზეთი გრილ, მშრალ ადგილას.
როგორ შეავსოთ თქვენი კვების პროტოკოლი ზეითუნის ზეთით?რეკომენდებულია 1-3 ს/კ. კოვზები ამ პროდუქტის 100% დღეში, რათა უზრუნველყოთ ჯანმრთელობის მაქსიმალური სარგებელი.
ზეითუნის ზეთს იყენებენ სოუსად, სალათის სოუსებად, სოუსებად და მარინადებად.ჩაცმის რეცეპტი: შეურიეთ ზეითუნის ზეთი რამდენიმე ს/კ. კოვზები ბალზამიანი ძმარი, დაამატეთ ცოტა დიჟონის მდოგვი.
ვინაიდან ხელუხლებელი ზეითუნის ზეთი კარგად ვერ უძლებს მაღალ ტემპერატურას,უმჯობესია მასთან ერთად მოხარშოთ დაბალ ტემპერატურაზე.ბოსტნეულის/კვერცხის შესაწვავად ტაფაზე შეგიძლიათ ცოტაოდენი დაამატოთ.
ზეთი შეგიძლიათ დაამატოთ ბოსტნეულს, ბრინჯს, მთლიან მარცვლეულს.
როგორც ვარიანტი: შემწვარი, მოხარშული, ორთქლზე ბოსტნეული და სანელებლები და ზეითუნის ზეთი უკვე მზადაა დასამატებლად.