წარმოუდგენლად სასარგებლო!
კვების მრეწველობაში დუღილი გულისხმობს შაქრის მჟავებად გადაქცევის პროცესს. ეს პრაქტიკა დიდი ხანია გამოიყენება მრავალ კულტურაში, რომელთაგან ყველაზე გავრცელებულია ლაქტოფერმენტაციაა.
რა არის ლაქტო დუღილი?
ტერმინი ლაქტო ეხება ბაქტერიების სპეციფიკურ ტიპს, სახელწოდებით Lactobacillus. ამ ბაქტერიების შტამები გვხვდება როგორც მცენარეების ზედაპირზე, ასევე ადამიანის კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში, პირის ღრუსა და საშოში.
ლაქტოფერმენტირებული საკვები ასევე ბევრ სარგებელს იძლევა ჯანმრთელობისთვის.
1. მათი მეშვეობით უმჯობესდება საჭმლის მონელება და საკვები ნივთიერებების შეწოვა: ფერმენტირებული საკვების მიღება საშუალებას გაძლევთ უკეთ აითვისოთ საკვები ნივთიერებები, რომელსაც მიირთმევთ. ფერმენტირებული საკვები ასევე აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და კურნავს საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს ნაწლავების ჯანსაღი და სასარგებლო ბაქტერიებით.
2. იმუნიტეტის ამაღლება: იცოდით, რომ ჯანსაღი ნაწლავი დაავადების წინააღმდეგ მთავარი პროფილაქტიკური ღონისძიებაა? ასე რომ, ის ფაქტი, რომ თქვენს ყოველდღიურ დიეტაში მეტი ფერმენტირებული საკვების დამატება ხელს უწყობს იმუნიტეტის ამაღლებას, გასაკვირი არ არის. ფერმენტირებულ საკვებში შემავალი ჯანსაღი ბაქტერიები აკონტროლებენ იმუნურ უჯრედებს და ხელს უშლიან აუტოიმუნურ რეაქციებს, როგორიცაა ანთება.
3. ტვინის ფუნქციების გაუმჯობესება
არსებობს ძლიერი კავშირი ტვინსა და საჭმლის მომნელებელ და იმუნურ სისტემებს შორის, როგორც ნებისმიერ სხვა სხეულებრივ პროცესთან.
ამ კავშირის მიზეზი არის საშოს ნერვი, რომელიც აწვდის ინფორმაციას ნაწლავის ნერვული სისტემიდან ცენტრალურ ნერვულ სისტემაში. ნაწლავში სასარგებლო ბაქტერიების ჯანსაღი რაოდენობის შენარჩუნება კი ხელს უწყობს ამ სისტემებს შორის ჯანსაღი ურთიერთობის შენარჩუნებას და ამით კოგნიტური პრობლემების თავიდან აცილებას.
4. შეიცავს ძლიერ ანტიოქსიდანტებს: ლაქტოფერმენტირებული საკვები დატვირთულია ძლიერი ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც თავს ესხმიან კიბოსთან დაკავშირებულ თავისუფალ რადიკალებს. ისინი ასევე ებრძვიან ანთებას და აძლიერებენ იმუნიტეტს. აქედან გამომდინარე, ფერმენტირებული საკვების მიღება ხელს უწყობს ანთებასთან დაკავშირებული პირობების მკურნალობას, როგორიცაა ეგზემა და ართრიტი.
მოამზადეთ საკუთარი ხელით ლაქტოფერმენტირებული ხახვი
ინგრედიენტები: 0,9 კგ პატარა ხახვი, გახეხილი; 1 ლიტრი სუფთა წყალი
5 გრ მარილი; მუჭა ნივრის კბილი, გახეხილი
სანელებლები: ქინძი, შავი პილპილი, ჩილი
რამდენიმე ფართო შუშის ქილა ხუფებით
ინსტრუქცია: მარილწყალის მოსამზადებლად მარილი გახსენით ლიტრ წყალში.
შემდგომ ხახვი მოათავსეთ ქილებში და შემდეგ დაასხით მარილწყალი, ზემოდან დაახლოებით 2 სანტიმეტრი ადგილი დატოვეთ. დააფარეთ თავსახურავი.
შეინახეთ ოთახის ტემპერატურაზე და გახსენით სახურავი ყოველდღიურად პირველი ორი კვირის განმავლობაში. შემდეგ გახსენით სახურავი ყოველ მეორე დღეს.
დუღილის პროცესს ჩვეულებრივ 1-2 თვე სჭირდება. როგორც ხედავთ, ეს პროცესი ძალიან მარტივი, ეკონომიური და სასარგებლოა.
შემდეგ კი უბრალოდ მიირთვით მიღებული პროდუქტი, რომელიც ორგანიზმს მომენტალურად გამოაჯანსაღებს!